De voetbalpassie van Erik Reynaerts (1895) 29-05-2012

Erik Reynaerts is sinds november bij de KBVB aan de slag als supportersombudsman. De 46-jarige Dendermondenaar staat onder meer aan het hoofd van 1895. Deze supportersclub van de Rode Duivels telt al ruim achtduizend leden. Reynaerts vreest dat het voetbal nog meer zal vervreemden van de fans.

“Toen ik drie jaar was, nam mijn grootvader me voor het eerst mee naar een wedstrijd van KV Mechelen. Hij was er jarenlang jeugdafgevaardigde geweest, dus zijn hart lag bij Malinwa. In de jaren daarna is de passie natuurlijk alleen maar toegenomen. Zelfs mijn vrouw, die vroeger helemaal niet voetbalminded was, komt nu elke thuiswedstrijd mee kijken!”

“Omdat mijn grootvader er jeugdafgevaardigde was geweest, had ik het voorrecht om bij thuiswedstrijden van KV Mechelen in de spelersgang te komen. Daar stond ik dan te wachten op de spelers van de bezoekende club, met mijn Panini-stickerboek in de hand, klaar om ze te laten signeren (lacht).” 

“Natuurlijk zijn er wedstrijden die ik nooit zal vergeten. Iets wat ik me altijd zal herinneren, is een wedstrijd tegen Antwerp FC. KV Mechelen zat toen samen met Lierse, KV Kortrijk en Antwerp FC in de eindronde. De  laatste jaren hadden we altijd tegen Antwerp verloren, en ook die keer was het erg spannend. Het bleef maar 0-0, waardoor ik de laatste vijf minuten moest gaan zitten omdat mijn benen te hard trilden!”

“Nog een onvergetelijk moment: de bekerfinale tegen Racing Genk in 2009. In 1987 wonnen we tegen Luik de Beker van België. Drie jaar geleden stonden we daar opnieuw, tegenover Racing Genk. Toen voelden we ons echt oppermachtig: we kwamen pas uit derde klasse en stonden plots in de finale van de Beker van België. Een memorabel moment, ook al verloren we de wedstrijd.”

Idolen

“Vroeger had ik een boontje voor de Portugese aanvaller Raul Águas. Hij kon doelpunten maken als geen ander. Zijn specialiteit was koppen: als een bal zestig centimeter van de grond kwam, dook hij er met zijn hoofd naartoe. Ook Rob Rensenbrink behoorde tot mijn favorieten. Ik ben zelfs eens speciaal naar een wedstrijd van Anderlecht gaan kijken, enkel om Rensenbrink in het echt aan het werk te kunnen zien.”

“Vandaag gaat mijn voorkeur natuurlijk uit naar Ronaldo en Messi. Beide kunnen heerlijk voetbal brengen, maar Messi zie ik het liefste: zijn uitstraling is beter dan die van Ronaldo. Net als Vincent Kompany en Dries Mertens komt hij erg sympathiek over.”

Ergeren

“Ik erger me aan instanties die weigeren naar de supporters te luisteren. Neem nu de play-offs: ik ben er zeker van dat meer dan 80% van actieve supporters tegen het systeem is. Dat merk je vooral in de stadions. Bij Club Brugge-Standard zag ik overal lege plekken, net als bij de thuiswedstrijden van Anderlecht. Zoiets kan je je in de competitie toch niet voorstellen?”

“Waar we ook al drie jaar op hameren, is dat de prijzen van uitwedstrijden omlaag moeten. Het comfort in de uitvakken is vaak nihil of schandalig slecht en de supporters worden opgesloten in een klein vak. Meestal zijn dat dan ook nog eens de slechtste plaatsen in het stadion. Bovendien zijn de fans verplicht om met de bus te reizen.”

“Tel dat maar eens allemaal op: 25 euro voor een ticket, 10 euro voor de busrit en dan nog iets drinken en eten. Met vijftig euro kom je al bijna niet meer toe. Hoe wil je dan nog een sociale mix krijgen bij een voetbalmatch? Als een gezin met twee kinderen naar een uitwedstrijd wil, zijn ze 200 euro kwijt voor een niet afgewerkt product in slechte omstandigheden. Dan kunnen ze beter naar de film gaan.”
 
“Bovendien worden er te vaak stadionverboden uitgedeeld voor futiliteiten. Ik zal niet zeggen dat je je middelvinger moet uitsteken bij voetbalwedstrijden, maar om daar drie maanden stadionverbod én een zware boete aan te koppelen? Wie wil er dan nog naar het voetbal gaan kijken? Ik merk bij mezelf dat ik me vaak moet motiveren om naar uitmatchen te gaan kijken. Dan klopt er iets niet.”

Vroeger - Nu

“Vooral de toegangsprijzen zijn ten opzichte van vroeger sterk toegenomen. Of dat goed of slecht is? Alles zal zo wel zijn voor- en nadelen hebben, denk ik. Het is wel duidelijk dat geld een belangrijkere rol gaan spelen is en België niet meer meespeelt op wereldvlak. Toen ik nog een jonge gast was, kwamen Nederlandse topspelers als Rensenbrink in België spelen. Dat is nu wel anders.”

“Daarom ben ik bang dat geld het emotionele van het voetbal zal overnemen. In Amerika worden nu bijvoorbeeld al clubs opgekocht, die 500 km verder weer worden neergezet. Maar traditieclubs zullen altijd blijven bestaan en een trouwe aanhang hebben. Kijk maar hoeveel volk Racing Mechelen, Antwerp FC en Eendracht Aalst blijven trekken, en die clubs spelen niet eens in eerste klasse.”

“Ook dat is het jammere aan het voetbal van nu: zowel spelers, trainers en tegenwoordig zelfs bestuursleden veranderen om de haverklap van club. Het enige standvastige aan een club, zijn de supporters. Jammer genoeg worden zij tegenwoordig net het meest vergeten. Gelukkig wil de KBVB, met het creëren van de functie van supportersombudsman, daar iets aan veranderen.”